Ventilera radon

Situation

I Sverige finns det flera hundra tusen svenskar som går runt ovetandes om att de bor i en bostad eller dagligen vistas på en arbetsplats där radonvärdet är för högt. Är det så att man låtit mäta radon och upptäckt att halterna är alldeles för höga så finns flera radon-åtgärder och en av dem är att ventilera ut radon. Många olika sätt finns att ta till när man ska sänka halten av radon men enklast kan troligen vara just att ventilera radon i kombination med att man ser till att täta eventuella sprickor i källaren och golvet till bottenplan.

Hur fungerar ventilering av radon?

Många företag runt om i landet erbjuder utrustning och instrument för att på egen hand ventilera radon med hjälp av en ventilator. Vad som sker när man ska ventilera radon är helt enkelt att man låter blåsa bort de radioaktiva gaserna bort från bostaden. När man använder ventilation för att sänka halten radon så värms också bostaden upp – något som kan ses som positivt då man kan uppnå en mer kostnadseffektiv uppvärmning under tiden man använder ventilatorn för att ventilera radon.

Ventilator

En ventilator som har som uppgift att ventilera radon har en effektivitet som gör att luften i bostaden eller lokalen är utbytt ungefär varannan timme – något som också betyder att luften i hemmet är fräschare på andra sätt så som från bakterier, lukt och damm. Man behöver oftast inte oroa sig om att en ventilator ska låta speciellt mycket då de lyckats få ner decibeltalet under utvecklingen av ventilatorer under åren så att de idag inte låter speciellt mycket.

Installation

Vid ett köp av en ventilator kan du antingen installera den själv eller låta en fackman göra jobbet åt dig. Hos den återförsäljare där du köper utrustningen för att ventilera radon så kan du oftast även hyra en fackman som hjälper till med rådgivning och installation för att du ska komma igång så snart som möjligt med att ventilera radon från din bostad.
Inte nog med att radongaserna försvinner så försvinner alltså även damm och partiklar kontinuerligt under dygnets alla timmar. Effektiv och snabb åtgärd för att bli av med radon och radongaser utan att till exempel behöva lägga något i berggrunden för att kunna blåsa bort gaserna från bostaden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>