Radon i blåbetong

Radon förekommer oftast helt naturligt i marken där det är radongas som tar sig upp genom marken och upp i byggnader genom sprickor och brunnar – detta gör att personerna som vistas sig inom byggnaden utsätt för radon vilket har en negativ hälsoeffekt och kan göra att personen får lungcancer. Varje år är det cirka 500 personer som blir sjuka lungcancer till en följd av för höga halter av radon i miljön omkring.

Risken med blåbetong i byggnadsmaterialet

Det finns en sorts lättbetong som även kallas blåbetong. Betongen har uran i sig vilket gör att materialet avger strålning i form av gama.  Detta gör att radongas skapas under tiden uranet fallet sönder i blåbetongen.

Blåbetong helt enkelt är ett radioaktivt material som använts för att bygga miljoner av bostäder och arbetsplatser i Sverige. Tyvärr har mängder av hushåll runt om i Sverige är byggdts på blåbetong som på grund av alldeles för höga halter av radon och är direkt hälsofarliga. Genom att visats dagligen i en bostad som är byggd av blåbetong så utsätts man för en halt av radon som på lång sikt kan vara skadlig.

Härkomst

I Sverige har blåbetong producerats bland annat av företaget Yxhult och då under varumärket Ytong. Även Siporex AB skapade lättbetong med materialet Siporex.

Yxhults material Ytong, som är en slags lättbetong, användes i det så kallade miljonprogrammet då staten beslutade att bygga en miljon nya bostäder i Sverige. Tyvärr innebär detta att byggnaderna som har en för hög halt radon, vilket kan medföra radon i dricksvatten och i inandningsluften.

Åtgärder

Själva åtgärderna man kan ta då det har upptäckts för höga halter av radon i en byggnad som exempelvis har byggt med hjälp av lättbetongen blåbetong är sanering där man helt enkelt bit för bit byter ut byggnadsmaterialet mot icke radioaktivt byggmaterial. En annan version av sanering är att man installerar en bättre ventilation som gör att radongasen vädras ut allt eftersom. Det är upp till person till person att välja vilken åtgärd man vill ta då man bor i en bostad som är byggd av blåbetong och därmed har höga halter av radon.

Hur mäter man?

Riktvärdet för hur höga halter som är tillåtna i en bostad i Sverige ligger på 200 Bq per kubikmeter, om man har över detta, kanske på grund av att bostaden är byggd av blåbetong, bör åtgärdas direkt genom sanering av något slag. Det finns många olika sätt att mäta radonhalten i en bostad, delvis kan det göras med hjälp av en radonmätare som finns att hyra av kommunen eller ett företag som sysslar med radonmätning. Även radonhalten i dricksvatten går att mäta genom en speciell vattenbehållare som sedan skickas in för analys av ett laboratorium. Om man bor i en byggnad som delvis eller helt är byggt av blåbetong är det rekommenderat att man gör dessa olika typer av radonmätningar för att inte kroppen ska utveckla lungcancer på lång sikt.

2 reaktion på “Radon i blåbetong

 1. Lennart Andersson

  Hej,
  Ni skriver om företaget Yxhult och dess produkt Ytong. Fanns det inte en annan stor leverantör av blåbetong/lättbetong? Och i så fall vad hette det företaget och produkt?

  Har hus med varierande värden och förklaringen visar sig att materialet avger väldigt olika strålning vilket besittande företag sa att det fanns två företag som lev. lättbetong. Skillnaden var just att de avger olika mängder radon. Huset är byggt samtida, vid samma årtal.

  Skulle vara mycket tacksam för svar/klargöranden ifrån Er på ovanstående mailadress

  Lennart Andersson
  Norrtälje

  Svara
  1. Linda

   Hej Lennart!

   Kan det vara företaget Siporex AB du tänker på? I detta fall kallades både företaget och produkten, som var gjord av cement, finmald sand och kalk som bindmedel, för Siporex. Även det var en lättbetong.

   Hoppas detta var svar på din fråga!
   Med vänliga hälsningar,
   Admin på AlltOmRadon

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>